Słoneczna, grecka kuchnia
Nie wiem, jak Wy, ale ja kulturę innych krajów zaczynam poznawać od jedzenia. Dużo się dowiadujemy wówczas o historii, o temperamencie mieszkańców, i często o tym, z czym się musieli borykać. Każda kuchnia musi uwzględniać warunki klimatyczne i przyrodnicze kraju, w którym powstawała. Ciężka kuchnia niemiecka musi dostarczać energii na pracę w zimnie i deszczu, Włochy, Hiszpania, Grecja - czarują lekkością, konieczną w upale.
Tak, jak mamy albumy malarstwa, tak przewodnikiem po kulturze kulinarnej jest książka kucharska. Rzadko zdarza się książka kucharska pisana przez praktyka, acz nie zawodowca - i prawie nigdy przez kapitana. Tym ciekawsza jest pozycja napisana przez Piotra Kasperaszka - prywatnie noszącego pseudonim "Zorba". Pseudonim oczywiście bierze się z lat spędzonych na żeglowaniu w Grecji, znajomości licznych tawern, ryneczków i kafejek.
Wiedza i doświadczenie tam zebrane (i wyrywkowo publikowane w internecie) zostały przelane na karty książki - pięknie wydanej, obszernej i o bardzo ciekawej treści. Dominują oczywiście przepisy na typowe greckie dania - nie są to szczegółowe instrukcje krok po kroku, raczej wskazówki, jak podejść do zagadnienia. Wiadomo, że w każdej tawernie kucharz ma lokalną odmianę dania, wiedzę przekazaną przez dziadka czy babcię, a także gusta lokalnej społeczności - zatem i my możemy znaleźć własny styl. Nie zapomnijmy go oczywiście skonfrontować z rzeczywistością, żeglując w Grecji co roku.
Bardzo cennym uzupełnieniem jest przewodnik po serach, winach, alkoholach, przyprawach dodatkach, liczne wskazówki co zamawiać i jak zamawiać, uwagi o greckim stylu życia. Oraz piękne zdjęcia z podróży.
Z tą książką możemy gotować w domu, na jachcie, a nawet, jeżeli gotować nie chcemy - dzięki niej bardziej świadomie będziemy uczestniczyć w tawernianym życiu - ważnym elemencie i greckiej, i żeglarskiej kultury.
Warto nadmienić, że książkę wydało wydawnictwo Nautica - stosunkowo nowe na polskim rynku, ale już z dużym dorobkiem wydawniczym. Docenić je można zarówno za poziom merytoryczny, jak i edytorski wydawanych książek.
- Moja grecka kuchnia - przepisy z tawerny i kambuza. Piotr Kasperaszek
- 219 stron 205x255 mm
- książka bogato ilustrowana
- oprawa twarda.